Genel

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR? EVDE VE KLİNİKTE DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

1990’ların başından beri beyazlatma ajanlarının gelişimi sonucu, beyazlatma uygulamaları yaygınlaşmıştır. Renklenmiş dişlerin beyazlatılmaları günümüzde estetik ve kozmetik diş hekimliğinin en popüler konusu haline gelmiştir.

Diş renklenmeleri diş ve iç kaynaklı olabilir. Dış kaynaklı renklenmeler, genellikle ağız bakımı işlemlerinin yeterli yapılamaması sonucu oluşur ve diş taşı temizliği, cila işlemleri ile giderilir.

İç renklenmeler dişlerin gelişimi sırasında kullanılan bazı antibiyotikler ve florür gibi ilaçlar, diş gelişimi sırasında çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar ya da bazı genetik hastalıklar nedeniyle olabilir. Yine amalgam dolgular, kanal tedavi sırasında iyi temizlenmeyen kanal dolgusu artıkları nedeniyle de diş iç renklenmeleri meydana gelebilir.

Bu teknikler ayrı ayrı uygulanabileceği gibi, birbirleriyle kombine olarak da uygulanabilirler.

Diş beyazlatma işleminde dişin kendi rengi 4-6 ton kadar açılabilir.

Diş beyazlatma fiyatları , diş beyazlatma yöntemine ve seans sayısına göre değişmektedir.

Hangi Durumlarda Diş Beyazlatma Yöntemleri Kullanılır?

  • Uzun süre çay, kahve, sigara kullanımına bağlı oluşan dış kaynaklı renklenmeler
  • Yaşlanmaya bağlı diş renklenmeleri
  • Tetrasiklin türü antibiyotik renklenmeleri
  • Diş renginden memnun olmayan bireyler
  • Aşırı Florür kullanımına bağlı renklenmeler

 

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzdeki en popüler ve yaygın kullanıma sahip diş beyazlatma tekniği Jel tekniğidir. Düşük ve yüksek konsantrasyonda beyazlatıcı jellerin kullanıldığı bu tekniklerde kullanılan ürünler aktif madde olarak genellikle Karbamid peroksit yada Hidrojen peroksit içermektedirler.

Jel teknikleri hastanın kendisi  tarafından genellikle evde yada diş hekimi tarafından klinikte uygulanırlar. Evde hastanın kendisi tarafından uygulanan teknikte , beyazlatma ajanı konsantrasyonları, klinikte uygulanan göre oldukça düşüktür.

1-Ev Tipi Diş Beyazlatma Tekniği:

Ev tipi diş beyazlatma, düşük konsantrasyonda beyazlatma ilacı içeren jelin hasta tarafından kullanıldığı tekniktir.  Bu teknikte beyazlatıcı ürünler bir gece plağı ile ağıza uygulanır. Hasta gün içerisinde  sosyal davranışlarını etkilemeyecek her zaman periyodunda plak + jel uygulamasını yapabilir. Bu teknikte uygulanan beyazlatıcı ürünler %10-20 karbamid peroksit jelleri ya da daha düşük konsantrasyonda hidrojen peroksit jelleridir

Ev Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

  1. Hastadan ölçü alınır, şeffaf akrilikten ya da piyasadaki pek çok beyazlatıcı ajanların kit ‘inde mevcut plak materyalinden plak elde edilir.

2.Hasta ağzında plak uyumlaması yapılır, plağın çok bol-sıkı  olmaması, dişetlerine baskı yapmaması yada zedelememesi önemlidir,

  1. Dişlerini fırçaladıktan sonra tüpler içindeki beyazlatıcı üründen uygun miktarı plak içerisinde, dişlerin özellikle ön yüzeylerine denk gelecek yüzeylere uygulayarak dişleri üzerine takması önerilir. Kit’lerdeki mevcut 4-12 arasındaki tüp hastaya sıra ile verilerek hastanın  jel tüketimi kontrol edilebilir.
  2. Bu plak+jel uygulanan beyazlatıcı ürünün üreticisi tavsiyesine uygun olarak genellikle 2-3saat arasında diş yüzeyinde kalmalıdır, önerilen sürenin sonunda plak ve dişler su ile çalkalanarak temizlenmelidir,
  3. Beyazlatıcı ajan uygulamasının direkt olarak kendisinin yaptığı bu teknikte tedavi süresince hastaya özellikle çay, kahve, kola, kırmızı şarap, sigara, hatta salçalı ürünleri kullanmaması önerilmelidir. Çünkü beyazlatıcı ajan uygulaması esnasında ve takiben bir süre dişler dış kökenli boyanmalara karşı daha açık haldedirler.
  4. Tedavi sonuç alınana kadar devam ettirilebilir, genellikle bu süre 20-30 gündür.

Hastanın dişlerindeki başlangıç renk açılması daha fazladır daha sonraki günlerde renkteki değişim daha yavaş olarak sürer.

Ev Tipi  Diş Beyaz Yönteminin Avantaj ve Dezavantajları:

Avantajları: Ürünlerin jel halinde olması diş yüzeyine uygulama kolaylığı sağlamıştır, bu sayede sıvı şekildeki beyazlatıcı ürünlerde gözlenen dişetlerine olan sızma ve zararlı etkiler azaltılmıştır. Oldukça başarılı tedavi sonuçları elde edilmektedir.

Dezavantajları:

1.Bazı bireylerin zaman içerisinde plağı kullanma konusundaki isteksizlikleri önemli bir dezavantajdır. Kullanım esnasında konuşma zorluğu, oral hijyene gereken önem verilmediği durumlarda dişetlerinde gözlenen problemlere sahiptirler. Uygun yapılmamış bir plak dişetlerindeki problemleri arttırabilir.

2.Hamile ve emziren annelerde kullanılmaması önerilmektedir.

3.Birkaç vakada kullanım esnasında geçici öksürüğe neden olduğu bildirilmiştir.

4.Sadece ev tipi beyazlatma yöntemine bağlı olarak değil hemen  tüm beyazlatma tekniklerinde gözlenen bir yan etki dişlerde tedavi esnasında gözlenen aşırı soğuk -sıcak hassasiyetleridir. Bu duruma daha çok genç dişlerinde rastlanılmaktadır, çünkü pulpa odaları ve dentin kanalları daha geniştir. Bunun sonucunda daha fazla oranda beyazlatıcı  ürünün diş sinirlerine ulaşması söz konusudur. Özellikle ayrıca dolguya sahip dişlerde  daha fazla oranda beyazlatıcı ürünün diş siniri odasına  ulaştığı gözlenmiştir. Tedaviye birkaç gün ara verildiğinde bu hassasiyetler sona erer. Ancak daha sonra tekrar tedaviye başlandığında  hassasiyet devam ediyorsa tedavi sonlandırılır. Hassasiyetlerin baskılanması amacı ile % 5’lik potasyum nitrat florid yada % 3-5 potasyum nitrat kullanılabilir. Bu ürünler günümüzde hassas dişler için özel olarak üretilmiş bazı diş macunlarının yapısında da bulunmaktadırlar.

5.Uygulama esnasında dişlerde su kaybı gözlenir, dişler olmaları gerekenden daha opak görünümdedir. Bu durum tedavinin bitmesiyle  düzelir.

  1. Bu tekniklerde kullanılan beyazlatıcı jeller oldukça pahalıdır.

2. Ofis Tipi Diş Beyazlatma :

Ofis tipi diş beyazlatma, beyazlatma yöntemleri arasında en etkili ve etkinliği en uzun süreli olanıdır. Uygulanacak seans sayısı dişin rengine bağlı olarak değişir. Ofis tipi diş beyazlatmanın fiyatı ev tipi beyazlatmaya göre daha yüksektir.

Klinikte yapılan beyazlatmada etkili sonuç elde etmek için, ışık kullanılarak veya kullanmayarak her bir seans ortalama 45 dakika sürecek şekilde, 2–3 seans gerekmektedir.

Hassasiyet meydana gelmemesi için seanslar birer hafta arayla olmalıdır. Ancak bazen, renklenmenin sebebine bağlı olarak tek seansta tatmin edici sonuç elde edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktora Sor
Doktora Sor
Merhaba,
Sizlere nasıl yardımcı olabilirim?